gototopgototop
 

Udruga Šimićana

Udruženje građana za razvoj ruralne i ekološke zajednice u Bosni i Hercegovini


Udruga Šimićana je udruženje građana za razvoj ruralne i ekološke zajednice u Bosni i Hercegovini,tj Udruženje nas Šimićana i svih koji volimo svoju djedovinu i očevinu i da istu zaštitimo od daljnje devastacije i ishodujemo svoja prava za povratak u naše selo Šimiće.

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Najnovije...
Najčitaniji sadržaji
Zadnje komentiranoUređenje župne crkve u Šimićima

E-mail Ispis
Dragi Šimićanke i Šimićani,
Obaviještavam vas da smo vjerojatno prikupili dovoljno novaca za postavljanje kamenoga poda u našoj župnoj crkvi u Šimićima. Od mog zadnjeg javljanja za uređenje poda župne crkve svoju donaciju je dala Olgica Radman, Krešna iz Njemačke u visini 150 eura.
Sinoć sam se u Popovači našao sa Snježanom i Nikom Bijelić te sa Nadom i Jadrankom Kovačević iz Zavičajne udruge Šimićani u Švicarskoj koji su mi predali donaciju naših Šimićana iz Švicarske u visini 2.850,00 Sfrs. Donosim popis članova Zavičajne udruge Šimićani u Švicarskoj koji su dali svoje donacije:
1. Jelena i Marjan Jurković, Collombey, 200 Sfrs
2. Vera i Željko Tutić, Evionnaz, 100 Sfrs
3. Zora i Josip Tutić, Haute-Nendaz, 100 Sfrs
4. Anđa, Dario i Anita Tutić, Collombey, 100 Sfrs
5. Marina i Anto Tutić, Collombey, 100 Sfrs
6. Nada i Jadranko Kovačević, Choex, 100 Sfrs
7. Borislav Kovačević, Montreux, 50 Sfrs
8. Mirjana i Josip Stjepanović, Villars-sur-Ollon, 50 Sfrs
9. Slavica i Andrija Nikolić, Villars-sur-Ollon, 50 Sfrs
10. Sylvie i Mirko Jurković, Monthey, 50 Sfrs
11. Rada i Benedikt Tutić, Fribourg, 100 Sfrs
12. Marija i Viktor Bijelić, Hute-Nendaz, 100 Sfrs
13. Anka i Miro Tutić, Haute-Nendaz, 50 Sfrs
14. Vera i Stipo Jajčević, Sion, 30 Sfrs
15. Gordana i Stipo Radman, Haute-Nendaz, 100 Sfrs
16. Anto Jurkić (Čaira), Haute-Nendaz, 20 Sfrs
17. Nada i Marko Srarčević, Haute-Nendaz, 50 Sfrs
18. Grozdana i Pejo Pujić, Iserables, 100 Sfrs
19. Slavica (Bijelić) i Beat Liniger, Niedergesteln (Visp), 400 Sfrs
20. Snježana i Niko Bijelić, Sion, 300 Sfrs
21. Snježana i Marinko Mijatović, Saint-Maurice, 100 Sfrs
22. Smilja i Mile Bijelić, Haute-Nendaz, 200 Sfrs,
23. Goran Bijelić, Haute-Nendaz, 100 Sfrs
24. Zavičajna udruga Šimićana u Švicarskoj, Suisse, 300 Sfrs.
Svim donatorima se zahvaljujem u ime Udruge Šimićana. Do sada smo prikupili 17.850 KM što bi, prema našim procjenama okvirno trebalo biti dovoljno za postavlajnje kamena na pod naše crkve u Šimićima. Objavljujem vam da smo u komunikaciji sa našom biskupijom započeli prikupljanje ponuda za radove te planiramo završetak svih radova do 01.11.2017. (blagdan Svih svetih). 
Srdačan pozdrav svima.
Pero Radman
 

Uređenje župne crkve u Šimićima

E-mail Ispis
Dragi Šimićanke i Šimićani,
Ranije sam vam napisao da ću svaku donaciju za obnovu poda u župnoj crkvi u Šimićima objaviti na stranicama naše Udruge. Danas vam objavljujem radosnu vijest da je Niko Bijelić (Antin) iz Kosa za obnovu župne crkve u Šimićima uplatio na račun Udruge 4.000 eura. Zahvaljujemo se Niki na ovoj donaciji. Sa ovom uplatom možemo reći da ćemo pod u našoj župnoj crkvi dovršiti do sljedeće zime. Sve više naših mještana predlažu da se pod napravi u kamenu za što će nam trebati još nešto novaca ali o tome se možemo još dogovarati. Mi započinjemo sa prikupljanjem ponuda za radove i naravno da ćemo uključiti i našu biskupiju i našeg svećenika u ovaj projekat kako bi projekat uspješno priveli kraju.
Srdačan pozdrav svima. Vidimo se sutra u Šimićima.
Pero Radman
 

Uređenje župne crkve u Šimićima

E-mail Ispis
Dragi Šimićanke i Šimićani,
Ovih dana dobio sam nekoliko upita u svezi uređenja naše župne crkve u Šimićima pa ću malo pojasniti cjelokupnu situaciju da ne bude nejasnoća ili nesporazuma. Vjerujem da nam je svima u interesu da uredimo našu crkvu. U zadnjih 7 godina dosta se napravilo. Šimićani su u vlastitoj organizaciji, u organizaciji biskupije ili u organizaciji naše Udruge uredili: 
1. Unutrašnjost crkve (čišćenje, gletanje i bojanje)
2. Nabava i postavljanje slika križnog puta sa rasvjetom
3. Nabava i postavljanje slika svetog Petra i Pavla sa rasvjetom
4. Nabava i postavljanje kipa svetog Petra
5. Uređenje oltara u kamenu
6. Uređenje krovišta crkve i zamjena vijaka za lim
7. Uređenje kapele u unutrašnjosti crkve
8. Uređenje terase ispred ulaza u crkvu
9. Postavljanje hidro i termo izolacije na pod crkve te postavljanje glazure
U ovom trenutku Udruga Šimićana skuplja priloge i donacije za dovršetak poda u crkvi. Trenutno na računu Udruge imamo 5.000 KM. Za dovršetak poda potrebno nam je ukupno još cca 7.500 KM (jeftinija varijanta sa pločicama) ili još cca 10.000 KM (skuplja varijanta sa kamenom).
Ovaj projekat uređenja poda je započela Udruga Šimićana i mi ćemo ga, nadamo se, i završiti. Vi ćete sami donijeti odluku o tome da li želite sudjelovati u ovom projektu te u skladu s tim dati svoj prilog ili ne dati.
Bilo je upita kome treba dati svoje priloge-donacije: Udruzi ili svećeniku. Vi sami morate o tome odlučiti. Mi prikupljamo sredstva za dovršetak poda u crkvi. Ja osobno ne znam za što svećenik prikuplja novce. Vaše priloge možete direktno poslati na račun Udruge ili uplatiti predsjedništvu Udruge uz dobivanje uplatnice. Sve vaše uplate će biti javno objavljene te ćete redovito imati informacije o stanju sredstava na računu i naravno sve pojedinosti oko trošenja sredstava. Naša biskupija je uredila kapelu i terasu. (točke 7 i 8) ali očekujemo od biskupije veća ulaganja u našu crkvu.
Molim vas da svoje nedoumice oko ovoga projekta slobodno javno komentirate na ovim stranicama ili pozivom na moj broj ili na broj ostalih članova vodstva Udruge.
I na kraju još jedna informacija. Na blagdan svetoga Ilije sa početkom u 18 sati na Radmanskom brdu biće odigrana tradicionalna prijateljska nogometna utakmica između Šimića i Ivanjske. Vidimo se.
Srdačan pozdrav.
Pero Radman
 

Blagdan Sv. Ilije, 20.7.2017.

E-mail Ispis
Dragi Šimićanke i Šimićani,
Obaviještavam vas i pozivam na Svetu misu, povodom blagdana Svetog Ilije, na groblje u Starim Šimićima 20.7.2017. (četvrtak) sa početkom u 11 sati. Poslije Svete mise predviđeno je druženje i okrepa pod šatorom a zabavljat će nas braća Jurkovići.
Zahvaljujem se svima vama koji ste bili 01.7.2017. u Šimićima na obilježavanju naših patrona Petra i Pavla. Zahvaljujem se gradovima Popovača i Križ koji su osigurali po jedan autobus za Šimiće na taj dan. Posebno se zahvaljujem donatorima novčanih sredstava u svrhu dovršenj poda u našoj crkvi (braća Jurković 100€, Tutić Ivica i Milka 100 Sfr, Sanja Kurtović 100 kanadskih $, Jelena Kovačević 50 € te grad Popovača 900 kn.) Sada ukupno imamo 20.000 kn (5.000 KM). Imamo najavu da će naši Šimićani u Švicarskoj također pomoći svojim donacijama na čemu im se unaprijed zahvaljujemo.
Sve vas srdačno pozdravljam i veselim se susretu sa vama.
Pero Radman
 

VANJSKA PROSLAVA BLAGDANA SV. PETRA I PAVLA 01.7.2017.

E-mail Ispis
Dragi Šimićanlke i Šimićani,
Obaviještavam vas da će se vanjska proslava blagdana Svetog Petra i Pavla održati u Šimićima u subotu 01.7.2017. a koja će započeti Svetom misom u 11,00 sati. Poslije Svete mise organizirano je druženje pod šatorom uz okrepu i glazbu.
Pozivam vas da dođete u što većem broju a sve vas iz Popovače i cijele Moslavine upućujemo na dolazak u Šimiće autobusom. Udruga Šimićana je 01.7.2017 organizirala dolazak u Šimiće autobusom koji polazi u 8,00 sati iz Popovače (parkiralište ispred Lonie) uz stajanje u Voloderu i po potrebi uz stajanje u Kutini. Povratak iz Šimića bi bio najkasnije u 19,00 sati ili po dogovoru svih putnika. Svoje mjesto u autobusu možete rezervirati kod Stipe Uremovića (091/564-3258) ili kod Saše Jagarčeca (098/719-940) po vrlo atraktivnoj cijeni od 50,00 kn.
Sve vas srdačno pozdravljam i veselim se susretu sa vama u Šimićima.
Pero Radman
 

Potpisan Sporazum o zajedničkoj suradnji

E-mail Ispis
Potpisan Sporazum o zajedničkoj suradnji udruga prognanih i Hrvata povratnika Sjeverozapadne Bosne

-

U ponedjeljak 8.svibnja 2017., u prostorijama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske potpisan je Sporazum o zajedničkoj suradnji udruga prognanih i Hrvata povratnika Sjeverozapadne Bosne.

Sporazum o zajedničkoj suradnji potpisalo je osam udruga: Udruga Dom Briševo Dobri; Udruga Prijatelji Volara; Udruga prognanih Hrvata Banja Luke i banjalučkog područja Nazaret; Udruga Šimićana – Šimići; Udruga za povratak građana, regionalni razvoj i zaštitu okoliša – Ivanjska Potkozarje; HKU Orahova, Kotor Varoš; Hrvatska udruga Banja Luka, Okučani i Zavičajni klub župe Stara Rijeka i okolica, Zagreb / popis udruga i sažetak Sporazuma šaljemo u privitku/.

Prije svečanog potpisivanja, predstavnici udruga su predstavili svoj rad, aktivnosti te probleme s kojima se suočavaju. Istaknuli su da je cilj zajedničkog nastupa udruga prognanih i Hrvata povratnika u Sjeverozapadnu Bosnu snažnije zastupanje svojih prava te rješavanje brojnih otvorenih pitanja i problema s kojima se Hrvati / povratnici u ovaj dio Bosne i Hercegovine suočavaju - od obnove porušenih kuća, sanacije puteva i prilaza naseljima i selima gdje žive Hrvati, zakonska rješenja koja motiviraju na prodaju ili napuštanje imovine, izostanak sustavnog pristupa obnovi infrastrukturnih objekata poput nedostatka električne energije i vode u povratničkim naseljima, poteškoće pri korištenju zdravstvenih usluga, zapošljavanju i sl.

„Čestitam vam na ovoj vrijednoj i značajnoj inicijativi, spremnosti da udruženi, dodatnim naporima ostvarujete zajednički cilj – stvaranje uvjeta za održivi povratak, kako vas tako i naših sunarodnjaka na svoja stoljetna ognjišta" – rekao je tom prigodom Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i dodao „Svjesni smo svih problema s kojima se suočavate prilikom povratka. Od zakonodavnih rješenja koji idu na štetu Hrvata – povratnika do borbe za osiguranje elementarnog ljudskog prava - prava na dom. Stoga, siguran sam da je Sporazum koji danas potpisujete temelj bolje budućnosti Hrvata Sjeverozapadne Bosne. No na tom putu niste i nećete biti sami. Vlada Republike Hrvatske i mi u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske pružat ćemo vam i nadalje maksimalnu potporu u stvaranju uvjeta za održivi povratak – od omogućavanja stvarne jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH do pomoći u otvaranju radnih mjesta, izgradnji škola, domova zdravlja odnosno unapređenja ukupne kvalitete života i položaja Hrvata u BiH " rekao je Milas koji je još jedanput naglasio kako ta potpora nije samo ustavna i zakonska obveza Republike Hrvatske „ Dio smo jednog i nedjeljivog naroda bez obzira na granice".

Sporazum o zajedničko suradnji previđa zajednički angažman svih udruga oko:

• Poduzimanje potrebnih aktivnosti na pronalasku svih ubijenih i nestalih Hrvata s područja sjeverozapadne BiH u ratu od 1991. – 1995. godine,
• Stvaranje uvjeta za održivi povratak na svoja ognjišta svih prognanih Hrvata s područja sjeverozapadne BiH,
• Pružanje svih vrsta pomoći Hrvatima sa područja sjeverozapadne BiH bez obzira da li su prognani ili žive na području sjeverozapadne BiH,
• Obnova ili nadoknada učinjene štete na privatnoj imovini svih Hrvata sa područja sjeverozapadne BiH bez obzira gdje trenutno žive i bez obzira da li trenutno posjeduju neku imovinu bilo gdje u svijetu,
• Obnova svih kulturnih dobara na području sjeverozapadne BiH koji su bili važni čimbenik postojanja Hrvata na tom području (crkve, škole, zdravstvene ustanove, domovi kulture,....),
• Obnova i razvoj cjelokupne infrastrukture u skladu sa programima razvoja infrastrukture na ostalim ne hrvatskim područjima sjeverozapadne BiH, u prvom redu obnova i razvoj električne mreže, vodovoda i putne infrastrukture....,
• Pravo na obnovu kuća koje su zamijenjene a bile su srušene ili devastirane i izmjena zakona koji to sprečava
• Zajednički nastup pred svim relevantnim institucijama BiH, Hrvatske, Europske unije i šire svjetske zajednice, s ciljem riješavanja svih otvorenih pitanja Hrvata sjevero-zapadne BiH,
• Aktivno sudjelovanje u svim aktivnostima koje će provoditi razne institucije na pitanjima rješavanja statusa Hrvata glede konstitutivnosti i jednakopravnosti na cijelom prostoru BiH,
• Poduzimanje svih aktivnosti koje će dovesti do ukidanja poreza na imovinu svih Hrvata na području sjeverozapadne BiH sve do trenutka dok se ne dogodi povratak, stvarno uživanje svoje imovine i dobivanje koristi od iste,
• Pružanje pomoći u rješavanju pravnih pitanja svih Hrvata s ovog područja
• Održavanje kulturnih manifestacija i druženja
• Nastaviti suradnju sa Banjalučkom biskupijom
• Aktivno sudjelovanje u pripremi i provođenju sudjelovanja Hrvata sjeverozapadne BiH na svim izborima u BiH

Na koncu svečanog potpisivanja, predstavnici udruga su zahvalili Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske na dosadašnjoj potpori u pripremi i realizaciji ove inicijative koja je rezultirala današnjim potpisivanjem Sporazuma o suradnji.

-

SPORAZUM O ZAJEDNIČKOJ SURADNJI
 

SAHRANA FALJDE

E-mail Ispis
Sutra u 14:30h održat će se sahrana Faljde na groblju u Voloderu.
 

DRUŽENJE U VOJNIĆU

E-mail Ispis
Dragi Šimićani i Šimićanke,

Tužnim srcem vas obavještavam da je Faljdo umro i da se iz tog razloga otkazuje predviđeno druženje u Vojniću za Uskrs. 
 

Druženje u Vojniću 16.4.2017.

E-mail Ispis
Dragi Šimićanke i Šimićani,
Pozivam vas i sve vaše prijatelje na zajedničko druženje u Vojnić na Uskrs (16.4.2017.) u restoran Kum sa početkom u 17,00 sati. Očekuje nas susret sa ljudima koje ne susrećemo često uz super dobru zabavu. Predviđen je ručak-večera na kojem će nas zabavljati braća Jurkovići. U sklopu druženja organizirat ćemo prikupljanje dobrovoljnih donacija za dovršetak poda u župnoj crkvi u Šimićima. Ulaznice po cijeni od 100,00 kn će se moći kupiti kod dolaska na druženje a svoje rezervacije obavezno najavite kod Bore Matijevića na tel broj: +385 91 578 6777.
Veselim se susretu sa vama i sve vas srdačno pozdravljam.
Pero Radman
 

OBNOVA KUĆA U BIH

E-mail Ispis
Dragi Šimićanke i Šimićani,
Obaviještavam vas da u državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje u Zagrebu, Radnička cesta 22, možete predati zahtjeve za obnovu kuće u BiH bez obzira da li ste do sada predavali zahtjev kod neke druge institucije u HR ili u BiH. Posebno bi bilo dobro da zahtjev za obnovu predaju oni koji do sada nisu predavali nikakv zahtjev kod bilo koje institucije. Formulare koje trebate popuniti i poslati na navedenu adresu možete skinuti na linku: www.sduosz.hr/medunarodni-program
Također, podsjećam vas da smo postavili glazuru na pod u našoj crkvi u Šimićima i da smo skupili cca 20.000 kn za postavljanje kamena ili pločica na pod. Budući nam je potrebno još cca 30.000 kn za dovršetak ovoga posla, još jednom sve vas pozivam da se uključite u prikupljanje sredstava. Posebno pozivam našu Udrugu Šimićana u Švicarskoj da se uključi u ovaj projekat.
U međuvremenu (11.2.2017.) održana je Skupština Udruge Šimićana na kojoj je podnešeno izvješće o radu Udruge za 2016., financijsko izvješće za 2016. te plan aktivnosti za 2017. godinu
Sve vas srdačno pozdravljam ma gdje bili.
Pero Radman
 


Stranica 3 od 15

Uplata INFO

Poštovani ukoliko želite uplatiti sredstva na račun Udruge na linku ispod možete naći upute.

Prijava

Reklame

Prisutni

Trenutno aktivnih Gostiju: 15 

Sjedište Udruge

Udruga Šimićana
Šimići bb
78216 Potkozarje
Bosna i Hercegovina

Kontakti

Za kontaktiranje administratora,predsjednika ili
zamjenika predsjednika koristite kontakt formular.

Kontakt formular

Uplata INFO

Poštovani ukoliko želite uplatiti sredstva na račun Udruge na linku ispod možete naći upute.

Statistika stranice

Članova : 151
Sadržaj : 213
Web Linkovi : 5
Posjete Sadržajima : 211493